« Tarkistus

Ihmiset miettivät jatkuvasti keinoja millä voisi tuoda lisätuloja omaan talouteen. Toisinaan mielessä saattaa pyöriä ajatus omasta yrityksestä, mutta riski sen aloittamisesta tuntuu liian suurelta.

Suomen markkinat tarjoavat rajalliset mahdollisuudet yrittäjille, joten pieni varovaisuus on ymmärrettävää. Nykyään suomalaiset kuitenkin arvostavat kotimaisuutta ja laatua. Tämä luo hyvän pohjan uuden yrityksen perustamiselle.

Mihin tulee kiinnittää erityistä huomiota, kun uusi yritys on päätetty perustaa?

Suuri riski virheellisiin valintoihin

Aloitteleva yrittäjä on altis tekemään virheitä, kun samaan aikaan pitäisi oppia monia uusia asioita ja samalla painaa huoli tulevasta. Neuvonantajia, vinkkejä ja mahdollisuuksia on tarjolla paljon.

Kaiken sen keskellä pää menee helposti pyörälle ja huonot valinnat, kuin odottavat vuoroaan kulman takana. Pelolle ei kuitenkaan kannata antaa valtaan, vaan järkevällä toiminnalla ne voi ehkäistä.

Lue alta minkälaisiin virheisiin aloittelevat yrittäjät yleensä lankeavat.

1. Kulujen aliarvioiminen

Uuden yrityksen aloittaminen vaatii pääomaa. Ihan ymmärrettävästi budjetti yritetään pitää kohtuullisissa rajoissa. Suunnitellessa on hyvä ottaa huomioon, että perheelle olisi varoja noin puolen vuoden ajalle ennen kuin yritys aloittaa varsinaisen toimintansa.

On todella tärkeää, että pohdit mahdollisen menetysriskit ennen kuin sijoitat rahasi, aivan samalla tavalla kuin ottaessasi henkilökohtaista lainaa lainasivustojen kautta. Aloittavan yrittäjän voi olla hankala hahmottaa kaikkia mahdollisia kuluja. Pääoman puute saattaa kuitenkin aiheuttaa luukkujen kiinni laiton heti alkuunsa.

2. Liikeidea olemassa, mutta ei tarpeeksi selkeä

Yrittäjällä on poikkeuksetta käsitys siitä mitä haluaa tehdä. Niiden täytäntöönpano saattaa poiketa täysin omista unelmista. Toiminnassa pitää ottaa huomioon kokonaisuus pakettina, johon kuuluu kaikki verotuksesta vakuutuksiin.

Aloittelevalla yrittäjällä tulee olla aikaa kirjata kaikki mahdollinen ja mahdoton liiketoimintasuunnitelmaksi. Jos idea näyttää kirjattuna mahdolliselta, mitä todennäköisemmin se toimii myös käytännössä.

3. Oikean yritysmuodon valinta

Toisinaan yrityksen kompastuskiveksi saattaa muodostua väärin valittu yritysmuoto. Valintaa vaikuttavia asioita ovat muun muassa perustajien määrä, käytettävissä oleva pääoma ja tulevaisuuden odotukset.

Päätös on todella tärkeä, koska se vaikuttaa verotukseen, hallintaan ja yrityksen toimintaan käytännössä. Pienimuotoiseen yrittämiseen aloittamiseen hyvä vaihtoehto on kevytyrittäjyys.

Kokopäiväiselle toiminnalle yleisimmät valinnat ovat toiminimi tai osakeyhtiö. Tärkeintä on valita tilanteeseen sopivin vaihtoehto.

4. Epäonnistunut markkinointi

Yrityksen perustaminen tarkoittaa, että asiakkaille myydään jotain tuotetta tai palvelua. Avainsana asiakkaiden hankintaan on markkinointi ja mainostaminen. Tämä on kokonaan oma alueensa, johon tulee olla valmis suunnitelma jo ennen toiminnan aloittamista.

5. Varojen väärinkäyttö

Aloittelevalla yrittäjällä on käytettävissä rahaa eli yrityksen pääoma, joka herkästi tulee tuhlattua liian nopeasti. Alkuun tulee olla säästäväinen ja käyttää varoja harkiten.

Ensimmäisten kuukausien aikana tuotto ei yleensä saavuta oletettua summaa, joten maltti on todella tärkeä asia. Uuden yrittäjän on varauduttava esimerkiksi soittotulvaan, jossa tarjotaan toinen toistaan parempia palveluita helpottamaan toimintaa.

Näissä tulee olla tarkkana, sillä tarjousten takana voi olla täysin tarpeeton ja kohtuuttoman kallis sopimus. Pyydä aina tarjoukset sähköpostiin ja allekirjoita jokainen sopimus vakavasti harkiten myöhemmin.

6. Verotuksen monimutkaisuus

Ennakkoverot, alv-rekisteri, työntekijän verot… kokonaisuutena verotukseen tutustuminen ottaa aikaa ja kärsivällisyyttä uudelta yrittäjältä. Loppupelissä yrityksen verotus ei ole ylitsepääsemättömän vaikea ja niistä yrittäjälle voi olla jopa etua. Verot on huomioitava heti alusta, jotta säästyt ikäviltä yllätyksiltä myöhemmin.

7. Älä myy liian halvalla

Halpa hinta saattaa tuntua hyvältä myyntistrategialta. Pidemmällä aikavälillä tästä koituu kuitenkin vain haittaa yrittäjälle. Asettamalla hinnat heti alusta oikealle tasolle et aseta omaa toimeentuloa riskin alle tai väheksy itse tekemääsi työtä.

8. Säästät tekemällä kaiken itse

Säästäväisyys ja turhien kulujen karsinta on järkevää vain tiettyyn pisteeseen asti. Aina taloudellisin ratkaisu ei ole tehdä kaikkea itse. Etenkin itselle vieraat osa-alueet kannattaa ulkoistaa ja jättää alan ammattilaisen tehtäväksi.

12 Jul 2021